Kuvia ja historiaa

Kuvia historiasta

Historiaa

Bio-Salo lukeutuu Suomen vanhimpiin elokuvateattereihin: Se valmistui avajaiskuntoon syyskuussa 1938 ja ensimmäinen elokuva oli italailainen sotaspektaakkeli ”Scipio Africanus”. Toisena elokuvana esitettiin kotimainen ”Elinan surma” jonka ohjasi Perniössäkin vaikuittanut ohjaaja Kalle Kaarna.

Elokuvateatteri on toiminut koko pitkän historiansa siis samassa kiinteistössä, samalla nimellä ja sotavuosistakin huolimatta keskeytyksittä, ellei kesä- tai remonttitaukoja lasketa. Rakennus on alkujaan rakennettu elokuvateatteri-liiketaloksi ja sen suunnitteli salolainen rakennusmestari Aarne Hento.

Elokuvateatterin ensimmäinen omistaja, ja samalla koko rakennuksen rakennuttaja oli salolainen liikemies Kosti Vuorio. Hän kuitenkin muutti Salosta pois 1940-luvun alkuvuosina ja myi teatterin kiinteistöineen paimiolaiselle tehtailija Martti Niemiselle. Hän isännöikin teatteria aina kuolemaansa asti, helmikuulle 1960. Tämän jälkeen leski Helmi Nieminen jatkoi vuoden verran elokuvien esittämistä, mutta päätyi kesällä 1961 myymään teatterin. Uusi isäntäpari oli aiemmin Bio Jännässä työskennellyt Eilo Laine ja hänen vaimonsa Liisa. Vuonna 1989 teatterin vetovastuun otti heidän poikansa Jukka Laine, joka piti Bio-Saloa vuoden 2004 loppuun. Seuraavan vuoden alussa teatteri siirtyi Jari Mäkilälle, joka oli tätä ennen luotsannut Paimion elokuvateatteria jo 16 vuotta. Jari Mäkilä omistaa teatterin edelleen ollen siis viides omistaja.

Elokuvateatterissa oli alun alkaen yksi parvekekatsomolla varustettu iso sali jossa oli yhteensä noin 480 istumapaikkaa. Se oli Salon silloisista neljästä elokuvateatterista suurin. Vuonna 1975 Eilo Laineen ideoimana parvekekatsomo erotettiin omaksi salikseen: Näin oli syntynyt kaksoisteatteri Bio-Salo 1 ja 2 -ollen neljäs kaksisalinen elokuvateatteri maassamme. Myös Dolby Stereo äänentoisto saapui jo vuonna 1985 -aiemmin kuin moniin isompienkin kaupunkien elokuvateattereihin. 1980 -luvulla Jukka Laine piti myös videovuokraamoa teatterin aulassa.

Bio-Salo on kokenut kolme isoa ja lukuisia pieniä remontteja toimintansa aikana. Ensin vuonna 1964 esityslaitteet uusittiin, valkokangas suurennettiin laajakankaalle ja tehtiin toinen wc. Vuonna 1975 tehtiin edellämainittu kaksoisteatteriremontti. 2007 koko teatteri suljettiin kesän ajaksi ja molemmat salit läpikäytiin täysin. Äänentoistoa, esityslaitteita ja istuimia uusittiin, lämmitystä parannettiin, jne. Tämän jälkeen on ollut vielä katsomon korottamista, digitaalisen esityslaitteiston hankinta ja uusimpana isona remonttina Bio-Salo 3 -salin rakentaminen entiseen liikehuoneustoon.

Nykyään Bio-Salo 1:ssä on 207 paikkaa, 2-salissa 80 ja 3-salissa 17. Kaikissa saleissa on digitaalinen projisointi ja Dolby Stereo ääni. Kolmossalissa on lisäksi Salon ensimmäinen laservaloprojektori, muissa saleissa on xenonvaloprojektorit. Ykkössalissa on lisäksi Xpand 3D -järjestelmä.

Tervetuloa itse kokemaan aidosti paikalliseen teatteriin elokuvan ja Bio-Salon taika, jota et muualta saa. Viimeisimpienkin remonttien ja tekniikan ajanmukaistamisen yhteydessä on haluttu että teatterista huokuu silti arvokkaalla tavalla sen pitkäaikainen historia 🙂